تحولات منطقه

۲۱ تیر ۱۴۰۲ - ۰۷:۴۸
کد خبر: ۸۹۳۲۷۱

حفظ جزایر سه گانه اولویت منافع ملی ایران

عبدالمجید البرز، کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا

در بیانیه پایانی ششمین نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه از تلاش‌های امارات برای ایجاد راه حل مسالمت‌آمیز برای مسئله جزایر سه گانه ایران حمایت شده است.

زمان مطالعه: ۲ دقیقه

لازمه این رویداد یادآوری چند نکته مهم است. جزایر سه‌گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در خلیج فارس جزو جدایی‌ ناپذیر خاک ایران بوده و هستند و ایران بر حاکمیت خود بر این جزایر تأکید می کند.

هرگونه ادعای خلاف آن، قاطعانه مردود است. جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر استمرار سیاست حسن همسایگی و احترام متقابل، توسعه و ثبات منطقه را مسئولیت جمعی کشورهای منطقه می‌داند.

همچنین لازم به یادآوری است واژه «خلیج فارس» از ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح تنها نام به‌کاررفته برای پهنه آبی واقع در بین شبه جزیره عربستان و فلات ایران بوده و این پهنه آبی تا ابد به همین نام باقی خواهد ماند.

 اما در مورد روسیه؛ کشوری که شاید برخی تعجب کنند که با توجه به روابط عمیق خود با ایران حاضر به امضای این بیانیه شده که باید گفت در دنیای سیاست این مسئله عجیب نیست. روسیه نه متحد استراتژیک ایران است و نه شریک آن؛ در مقاطعی و بنا به مقتضیات موجود و نفع طرفین، در حوزه‌های مختلف و به‌خصوص سیاسی، امنیتی و نظامی با یکدیگر همکاری‌های تاکتیکی عمیقی داشته‌اند و البته در مسائل مختلفی هم در جهاتی متفاوت حرکت و عمل کرده‌اند.

بنابراین نباید انتظار داشت به دلیل رابطه خود با ایران از امضای بیانیه‌ای خودداری کند که منافع دیگرش به خطر بیفتد. 
در حاشیه این نشست روسیه و کشورهای عربی منطقه بر افزایش تجارت و همچنین همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای تأکید کردند؛ بنابراین خطاست تصور کنیم روسیه به‌دلیل رابطه‌اش با ایران از میلیاردها دلار سود خود از تجارتی که با کشورهای حوزه خلیج‌فارس نصیبش می‌شود، چشم‌پوشی کند.

همان‌طور که ایران هم حاضر نیست چشمانش را روی هر اقدام روسیه ببندد و بی‌قید و شرط از این کشور حمایت کند و از منافع دیگرش چشم‌پوشی کند و اما در مورد اماراتی‌ها که به عقیده برخی کارشناسان در یک دهه اخیر که وقت دیپلماسی ما صرف برجام و مذاکرات یک‌سویه با غرب فارغ از تحولات عمده منطقه می‌شد، آن‌ها دایره فعالیت‌های نرم خود نسبت به توسعه و اقناع‌سازی ادعای خود بر جزایر سه‌گانه را گسترش داده‌اند.

با این اوصاف، اماراتی‌ها اگر خیلی زرنگ هستند چرا فقط به پرونده جزایر سه گانه با ایران می‌پردازند و می‌خواهند حقوق قطعی ملت ایران را نزد افکار عمومی بین‌الملل مصادره به مطلوب کنند؟ آن‌ها باید ابتدا به سراغ پرونده‌های اختلافات سرزمینی با کشورهایی نظیر عمان و عربستان رفته و آن‌ها را برطرف کنند. امارات به‌لحاظ سرزمینی با تمامی همسایگان اعم از آبی و زمینی اختلاف ارضی دارد. اختلافات این کشور و جاه‌طلبی‌های آن نسبت به سرزمین‌های همسایه شامل سعودی، قطر و عمان امری واضح و آشکار است.

امارات حتی در جزیره سقطری که متعلق به یمن است نیز همین چشمداشت‌ها را دارد. جمهوری اسلامی ایران باید بازیگران فعال منطقه‌ای نظیر عمان را وارد این دست تعاملات کند. یکی از ابزارهای دیپلماسی عمومی اجرای برنامه مشترک با سلطنت عمان برای برگزاری تورهای مشترک به منظور بازدید از جزایر سه گانه و استان مسندم عمان با مرکزیت «خصب» است. البته جمهوری اسلامی با دیپلماسی عمومی داخلی یعنی اقناع افکار عمومی و ارائه تسهیلات به مردم بومی و همچنین توسعه گردشگری در این زمینه حضور فعال دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha